Veelgestelde
vragen
Heb je een vraag over re-integreren, het traject of bijbehorende uitkeringen? Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
-
Wanneer ben ik ‘ziek’?
Artikel 19 van de Ziektewet geeft aan dat je ziek bent als je de feitelijk verrichte arbeid – zoals die werd verricht 4 weken voor het verzuim start – niet kunt verrichten.
-
Wanneer ben ik weer ‘beter’?
Je direct leidinggevende mag jou – eventueel na advies van de Verantwoordelijk Militair Arts (VMA)/ bedrijfsarts – beter melden als je de feitelijk verrichte arbeid weer volledig kunt uitoefenen.
-
Hoe meld ik me ziek en wat gebeurt er dan?
Je meldt je ziek bij je direct leidinggevende op je eerste ziektedag voor 09.30 uur. Hij of zij registreert de melding in de re-integratietool in Selfservice. Gegevens over o.a. je verblijfadres, telefoonnummer en afspraken over bereikbaarheid worden na je ziekmelding ook door je direct leidinggevende in de re-integratietool vastgelegd.
-
Aan welke eisen moet een probleemanalyse voldoen?
De probleemanalyse wordt opgemaakt door de Verantwoordelijk Militair Arts (VMA)/bedrijfsarts. De analyse zelf moet aan onderstaande format/eisen voldoen: - Arts moet Inschatting belastbaarheid maken. - Arts moet adequaat inzetten, monitoren en adviseren over de behandeling - Arts moet adequaat inzetten, monitoren en adviseren over de mogelijkheden tot werkhervatting in eigen of vervangende werkzaamheden.
-
Wat gebeurt er als ik langer dan 6 weken ziek ben?
Als de verwachting is dat je langdurig gaat verzuimen (meer dan 6 weken) wordt uiterlijk op dag 10 verzuimbegeleiding aangevraagd. De Verantwoordelijk Militair Arts (VMA)/bedrijfsarts roept je op tussen de 2e en 6e week na ziekte. De VMA/bedrijfsarts maakt een analyse op. Deze bestaat uit een medisch oordeel over jouw beperkingen en arbeidsmogelijkheden en een advies over het einddoel van de re-integratie. De VMA/bedrijfsarts adviseert op welke wijze en met welke re-integratieactiviteiten dit einddoel kan worden bereikt.
-
Wat gebeurt er als ik langer dan 8 weken ziek ben?
Zodra de probleemanalyse door de Verantwoordelijk Militair Arts (VMA)/bedrijfsarts is opgemaakt ga je uiterlijk in week 8 samen met je direct leidinggevende een plan van aanpak (PvA) opstellen. Het PvA bevat altijd een doelstelling (ga je weer aan het werk, naar je oorspronkelijke werkplek of een aangepaste plek?), een beschrijving van de activiteiten om die doelstelling te halen (bijvoorbeeld werkplekaanpassing of coaching), een planning en een beschrijving van personen of instanties die worden ingeschakeld. Het PvA bevat ook afspraken over evaluatie (door alle betrokkenen) van zowel het PvA zelf als de activiteiten.
-
Wat gebeurt er als ik langer dan 5 maanden ziek ben?
Als je langer dan 5 maanden ziek bent krijg je aanvullende geneeskundige onderzoeken. Voor militairen kan een Militair Geneeskundige Onderzoek (MGO) worden aangevraagd en voor burgermedewerkers een Functiegeschiktheidsadvies (FGA).
-
Wat gebeurt er als ik langer dan 6 maanden ziek ben?
Los van het feit of terugkeer naar jouw eigen functie al dan niet mogelijk is, wordt uiterlijk in de 6e maand door het Dienstencentrum Re-integratie (DCR) advies gegeven aan jouw direct leidinggevende over het re-integratietraject en het al dan niet overdragen naar het DCR voor verdere begeleiding. Hiertoe beoordeelt het DCR op basis van het re-integratiedossier of jouw re-integratie in de eerste fase inhoudelijk correct is en wordt uitgevoerd en bekijkt het DCR de verwachting ten aanzien van jouw verzuimduur zoals vastgelegd door de Arts.
-
Op welke doelgroepen is het Defensie re-integratietraject van toepassing?
Het re-integratietraject is van toepassing op:
- De arbeidsverzuimende militair of burgermedewerker bij Defensie die door ziekte zijn of haar functie niet (geheel) kan uitoefenen.
- De arbeidsverzuimende militair die door medische inzetbaarheidsbeperkingen het beroep van militair niet geheel of volledig niet kan uitoefenen.
- De arbeidsverzuimende militair of burgermedewerker bij Defensie die door sociale inzetbaarheidsbeperkingen zijn of haar functie niet geheel of volledig niet kan uitoefenen.
-
Ik ben ziek geworden door een conflict met mijn baas. Is het re-integratietraject dan op mij van toepassing?
Je direct leidinggevende en jij zijn samen verantwoordelijk voor een oplossing van het arbeidsconflict. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van mediation.
-
Wat betekenen alle afkortingen?
FGA: Functiegeschiktheidsadvies
IGO: Incidenteel Geneeskundig Onderzoek
IPWT: Interne Poortwachtertoets
IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten
MGO: Militair Geneeskundig Onderzoek
MIP: Militair Invaliditeitspensioen
MZT: Medisch Zorgteam
SMT: Sociaal Medisch Team
UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen
VMA: Verantwoordelijk Militair Arts
WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
WIA: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
WULBZ: Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte
WVP: Wet verbetering poortwachter -
Wat betekenen WIA, WGA en IVA?
WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) is de uitkering die je kunt aanvragen als je door ziekte niet of minder kunt werken. De WIA bestaat uit 2 uitkeringen: de WGA- en de IVA-uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en ontvang je als je 2 jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten en ontvang je als je niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat je herstelt.
-
Wie is eigenlijk mijn ‘casemanager’?
De casemanager begeleidt en bewaakt jouw re-integratietraject en is in veel gevallen je direct leidinggevende of een re-integratiebegeleider van het Dienstencentrum Re-integratie (DCR).